Negyedik Perkátai Párlatverseny

Versenyszabályzat

Tisztelt versenyző párlatkészítő!

Nagy örömünkre szolgál, hogy immáron negyedik alkalommal rendezhetjük meg az orszag harmadik legnagyobb palinkaversenyét, a Perkátai Párlatversenyt. Köszönjük az eddigi belénk és a versenybe fektetett bizalmat, önök nélkül a verseny ilyesfajta sikeressége nem valósulhatott volna meg.

A törvények, a szakmai korrektség, továbbá a gyümölcspárlat, népszerűsítése érdekében idéntől kizárólag gyümölcspárlatot fogadunk csak el verseny tételként. 

 

Versenytetelkent nem áll módunkban versenymintaként befogadni:

–          zöldségből készített terméket

–          virágból készített terméket

–          ágyas terméket

–          likőrt

–          gabona alapú terméket

–  módosított aromatikájú desztillátumot (pl.forralt bor párlat, méz párlat, stb.)

Bírálat:

A bírálatban idén némi módosítást eszközöltünk.

Az alap bírálat a nemzetközileg is elfogadott 4*5 pontos rendszerben történik. Itt a klasszikus ponthatárok szerint:

–          1-13 Nem érmes

–          14-15 Bronz érem

–          16-17 Ezüst érem

–          18-20 Arany érem minősítéseket nyerhet el a termék.

A champion díj idén új elnevezést, presztízst kap, amely úgynevezett Platina díj lesz, amelyre az alábbi szabályok vonatkoznak:

A kategóriánkénti aranyérmes tételeket mindegyik zsűri egyenként újra bírálja egy új 100 pontos módszer, bírálati rendszer szerint.

Így a készítő az aranyérmes tételéről, maximális részletességgel alátámasztott elemzést kap kézhez.

A 100 pont az alábbi fő szempont rendszer szerint épül fel:

 

  1. ILLAT AROMATIKA EGYEDISÉGE, AROMAKÉPE(20 PONT)
  2. ILLAT INTENZÍTÁSA, TARTÓSSÁGA (20 PONT)
  3. ÍZKARAKTER EGYEDISÉGE ÉS TISZTASÁGA (20 PONT)
  4. ÍZ INTENZITÁS ÉS EGYEDISÉG (20 PONT)
  5. HARMÓNIA-LECSENGÉS-ÉLMÉNY (20 PONT)

 

–          A fő pontok számos alpontot foglalnak magukba, amelyek fiziológiai és módszertani megértéséhez, elsajátításához, fejlesztéséhez a zsűrinek egy 10 alkalmas tréningen kell részt venni. Amely zsűritag ezen nem vesz részt, ő nem értékelhet a negyedik Perkátai Párlatversenyen.

 

–          A 100 pontos rendszerben, a pontozás során fél pont adható. Az így kapott részletes elemzés és pontozás alapján dől el az, hogy melyik aranyérmes termék nyeri az adott kategóriát.

–          A szerepe ennek a módszernek a bevezetésének az, hogy jogosabb, korrektebb, hitelesebb képet adjunk és kapjon a készítő a termékéről, érezhető legyen mindenki számára az az apró kis plusz amivel az adott termék jogosult a díj elnyerésére.

–          Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az aranyérmes termékek között olyan tételt talál a zsűri amely nem éri el az aranyérmes szintet, annak eredménye visszavonható, újbóli zsűrizésre kerül az arra delegált csúcszsűri által.

–          A platina díj pontozása során a 98 pont feletti termékek a csúcs termékek, ezek kaphatják meg a díjat. Amely kategóriában  nem születik ilyen magas pontszám, ott nem kerül a díj kiosztásra.

 

Ezen szabályok értelmében (mintaszámtól függetlenül) a zsűrizés két hétvégét fog igénybe venni, ezzel is elősegítve azt, hogy korrekt értékelés történjen. 

A verseny eredményhirdetését, a zsűrizéstől számítva rá 2-3 hétre tartjuk.

2020 év gyümölcse kategória, ahova várjuk a nevezéseket (1*0,5 l):  ALMA

Nevezési díj: 500 Ft / minta

Nevezési mennyiség: 0,35 l

Minta leadási határidő: 2020. február 24. (hétfő)

A nevező köteles emailen (etelszobrasz@gmail.com) vagy a csomagba csatolni a párlat adójegy másolatát, továbbá az igazoló dokumentumokat a magánfőzésről, bérfőzetésről.

Az a személy aki nem küldi meg ezeket a dokumentumokat a zsűrizés napjáig, a tételeit nem indítjuk a versenyben, azokat visszaadjuk, személyesen Perkátán veheti át.

Kizárólag a 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. címre postázva vagy személyesen adhatók le a tételek, előzetes egyeztetés alapján a 30/3935746-os telefonszámon.

 További információkkal hamarosan jelentkezünk a honlapon!