Tisztelt nevezők!
Az eredményhírdetés programja a következő:

2020.04.18. Szombat

Társadalmi zsűri: 14:00-15:00
Ez idő alatt nincs lehetőség a kastélyba belépni, kérem ezt vegyék figyelembe!
Regisztráció: 16:00-tól

17:00-tól Szakmai kerekasztal beszélgetés a magánfőzés jelenéről és jövőjéről, törvényi
szabályozásáról, lehetőségeiről, a KN-kódok törvényi értelmezéséről.
18:00-tól : A Pavlinkum profilanalítikai és párlattechnológiai képzés végzett hallgatóinak ünnepélyes díszoklevél átadója
18:20-tól Eredményhírdetés
Beszédet mond:
Somogyi Balázs Perkáta nagyközség polgármestere
Dr. Lakos László Perkáta nagyközség jegyzője
Fabulya Attila a verseny zsűri elnöke
Pavlicsek Csaba a versenyigazgatója
Társadalmi kóstoló: 19:20-tól.
A zsűrizés után kihírdetjük a facebook oldalunkon, illetve a www.pavlinkum.hu oldalon az eredményes versenyzők listáját.
Ők elsőbbséget élveznek a kastély korlátozott férőhelyszáma miatt. Azonban FONTOS, hogy az etelszobrasz@gmail.com címen írásban regisztráljanak elsőként. Minden érmet/érmeket nyert versenyző +1 főt tud magával hozni.
Köszönöm a megértést

Negyedik Perkátai Párlatverseny

Versenyszabályzat

Tisztelt versenyző párlatkészítő!

Nagy örömünkre szolgál, hogy immáron negyedik alkalommal rendezhetjük meg az orszag egyik legnagyobb palinkaversenyét, a Perkátai Párlatversenyt. Köszönjük az eddigi belénk, és a versenybe fektetett bizalmat, a múltbéli és idei nevezéseket, önök nélkül a verseny ilyesfajta sikeressége nem valósulhatott volna meg.

A verseny kiírója: Perkáta Nagyközség Önkormányzata

Az alábbi versenyszabályzat az következő fejezetek alapján épül fel:

  1. Bírálati szabályzat

    I.1. 100 pontos rendszer felépítése

    I.2. Odaítélhető nagydíjak

    I.II.1. Pontszámítás az odaítélhető nagydíjak tekintetében

  2. Nevezési feltételek

    II.1. Magánfőzőkre vonatkozó szabályok

    II.2. Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok

    II.3.Tételek leadása

  3. Versenykategóriák

I. Bírálati szabályzat

Az alap bírálat a nemzetközileg is elfogadott 4*5 pontos rendszerben történik, a klasszikus ponthatárok szerint:

  • 1-13 Nem érmes

  • 14-15 Bronz érem

  • 16-17 Ezüst érem

  • 18-20 Arany érem minősítéseket nyerhet el a termék

A champion díj a versenyen nem szűnik meg, csak átalakul.

Idéntől nemcsak új elnevezést, hanem szakmai precizitásával, korrektségével, mégnagyobb presztízst kap, amely úgynevezett Platina díj lesz, amelyre az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • A kategóriánkénti aranyérmes tételeket mindegyik zsűri egyenként újra bírálja egy új 100 pontos módszer, bírálati rendszer szerint.

  • Így a készítő az aranyérmes tételéről, maximális részletességgel alátámasztott elemzést kap kézhez.

I.1. 100 pontos rendszer felépítése

  1. ILLAT AROMATIKA EGYEDISÉGE, AROMAKÉPE, AROMAPROFILJA

    (MAX. 20 PONT)

  2. ILLAT AROMATIKA INTENZÍTÁSA, TARTÓSSÁGA, KÜLÖNLEGESSÉGE

    (MAX. 20 PONT)

  3. ÍZKARAKTER EGYEDISÉGE ÉS TISZTASÁGA, AROMAKÉPE, AROMAPROFILJA

    (MAX. 20 PONT)

  4. ÍZ AROMATIKA INTENZÍTÁSA, EGYEDISÉGE, TARTÓSSÁGA, KÜLÖNLEGESSÉGE

    (MAX. 20 PONT)

  5. HARMÓNIA-LECSENGÉS-ÉLMÉNY ÉRZET (20 PONT)

  • A fő pontok számos alpontot foglalnak magukba, amelyek fiziológiai és módszertani megértését, elsajátítását, fejlesztését Pavlicsek Csaba által vezetett Profilanalítikai és párlattechnológiai képzésen, tréningeken, továbbképzéseken sajátított el a felkért zsűri.

  • A szerepe ennek a módszernek a bevezetésének az, hogy jogosabb, korrektebb, hitelesebb képet adjunk és kapjon a készítő a termékéről, érezhető legyen mindenki számára az az apró kis plusz amivel az adott termék jogosult a díj elnyerésére.

  • Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az aranyérmes termékek között olyan tételt talál a zsűri amely nem éri el az aranyérmes szintet, annak eredménye visszavonható, újbóli zsűrizésre kerül az arra delegált csúcszsűri által.

  • A platina díj pontozása során a 98 pont feletti termékek a csúcs termékek, ezek kaphatják meg a díjat. Amely kategóriában  nem születik ilyen magas pontszám, ott nem kerül a díj kiosztásra.

Ezen szabályok értelmében (mintaszámtól függetlenül) a zsűrizés két hétvégét fog igénybe venni, ezzel is elősegítve azt, hogy korrekt értékelés történjen. 

A zsűritagok folyamatosan képzett bírálókból (Pl.:Quintessence pálinka és párlatverseny, Pálinkakiválóságok verseny zsűritagok stb.) továbbá gyakorlott, folyamatosan szakmájukban dolgozó pálinkakészítő szakemberekből, párlat szakértőkből épül fel.

A versenyen végig jegyzőkönyv készül, a nagydíjak választása közjegyző jelenlétében történik!

I.2. Odaítélhető nagydíjak

  • Legjobb magánfőző

  • Legjobb magánfőzött párlat

  • Legjobb perkátai párlat

  • Legjobb bérfőzető

  • Legjobb bérfőzetett párlat

  • Az ÉV GYÜMÖLCSE kategória legjobb párlata

  • A verseny ABSZOLÚT GYŐZTESE

  • PLATINA díjak

  • Közönségdíj

I.2.1. Pontszámítás az odaítélhető nagydíjak tekintetében

  • Platinadíj: 20 pont

  • Aranyérmes tétel: 10 pont

  • Ezüst érmes tétel: 8 pont

  • Bronz érmes tétel: 5 pont

A számítások során az első 10 legjobb helyezést vesszük alapul. Éremegyezőség / holtverseny során történik továbbszámítás.

A verseny eredményhirdetését, a zsűrizéstől számítva rá 2-3 hétre tartjuk.

Részleteket később a facebookon a hivatalos eseménynél és a honlapon közlünk.

II. Nevezési feltételek

Nevezési díj: 500 Ft / minta

Nevezési mennyiség:0,35 l

Nevezési darabszám: a párlatadójegyeknek megfelelően, külön nincs mennyiségi STOP!

Az év gyümölcse kategória (ALMA) nevezési mennyisége: 0,5 l

Minta leadási határidő: 2020. február 24. (hétfő) 17:00

A leadási határidőn túl nem áll módunkban további nevezéseket elfogadni.

II.1. Magánfőzőkre vonatkozó szabályok

  • Egy nevező kizárólag a saját nevére kiállított adójeggyel nevezhet. A csatolmánynak tartalmaznia kell a NAVtól kapott adójegy kísérő lapot, ahol az adatokat és a darabszámot is tartalmazza.

  • Közösen cefrézést végzett, közösen elkészített tétel, más nevével, más adójegyével nem indítható el a versenyen.

  • Ha annyi fajta!!! tételt nevez az illető amely az adott évi párlatjegy mennyiségnek nem felel meg, köteles hozzá csatolni az előző években kiváltott adójegy igazolásokat is.

II.2. Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok

  • A származási igazoláson, bérfőzető lapon és a nevezési lapon feltüntetett tétel fajtának, alkoholfoknak azonosnak kell lenni.

  • Nem fogadható el más névvel, más alkoholfokkal illetve más fajtamegjelöléssel a nevezés.

  • A nevező köteles emailen elküldeni az (etelszobrasz@gmail.com) vagy a csomagba csatolni a párlat adójegy másolatát, a nevezési lapot aláírva, továbbá az igazoló dokumentumokat a magánfőzésről, bérfőzetésről.

Az a személy aki nem küldi meg ezeket a dokumentumokat a zsűrizés napjáig, a tételeit nem indítjuk a versenyben, azokat visszaadjuk, melyeket előre egyeztetve személyesen, a versenyirodában, Perkátán vehet át.

II.3.Tételek leadása

Kizárólag a 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. címre postázva vagy személyesen adhatók le a tételek, előzetes egyeztetés alapján a 30/3935746-os telefonszámon hétvégi napokon.

III. Versenykategóriák:

A törvények, a szakmai korrektség, hitelesség, továbbá a gyümölcspárlat, népszerűsítése érdekében az idei évtől kizárólag gyümölcspárlatot fogadunk csak el verseny tételként.

 

Versenytetelkent nem áll módunkban befogadni:

  • zöldségből készített terméket

  • citrusfélékből, déligyümölcsökből készített

  • virágból készített terméket

  • ágyas terméket

  • likőrt

  • gabona alapú terméket

  • módosított aromatikájú desztillátumot (pl.forralt bor párlat, fahéjas alma párlat, méz párlat, stb.)

I.Almatermésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

  • Alma

  • Körte

  • Birsalma, birskörte

  • Vadbirs

  • Vadalma

  • Vadkörte

  • Díszalma

  • Naspolya

     

II. Csonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

  • Szilva

  • Kajszibarack

  • Őszibarack

  • Meggy

  • Cseresznye

III. Vadcsonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

  • Kökény

  • Som

  • Vadszilva (sárga, kék, vörös)

  • Erdei meggy (kései meggy)

  • Sajmeggy

  • Vadmeggy

  • Vadcseresznye

  • Vadőszibarack

  • Galagonya

IV. Szőlő és borászati termékekből készített gyümölcspárlatok

  • Illatos fehér szőlő

  • Fehér szőlő

  • Vörös borszőlő

  • Direkttermő kékszőlő

  • Törköly

  • Seprő

  • Borpárlat

  • Vadszőlő stb.

V. Vadon illetve nem vadon termő bogyós termésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

  • Málna

  • Szamóca

  • Szeder

  • Erdei szeder

  • Vadmálna

  • Földieper

  • Ribizli (fekete, fehér, piros)

  • Áfonya

  • Egres

  • Berkenyefélék

  • Tövis félék

  • Bodza (vad, nemes)

  • Borzag (gyalogbodza)

  • Fanyarka

  • Faeper (fehér, fekete) stb.

VI. Vegyes gyümölcspárlatok

  • Olyan termékek amelyek az alábbi eljárásokkal készülhettek:

    1. Együtt cefrézés

    2. Házasítás

VII. Érlelt termékek

  • Kizárólag fahordóban érlelt termékek

VIII. 2020 év gyümölcse kategória

  • ALMA

A verseny idén sok újdonságot, lehetőséget tartalmaz, továbblképzések, nyeremények, programok (nemcsak szakmai) tekintetében, erről folyamatos tájékoztatást nyújtunk márciustól.

Köszönjük, hogy minket választott!

Sikeres versenyzést kívánva, pálinkabaráti üdvözlettel:

Pavlicsek Csaba

Versenyigazgató

Perkáta, 2019. Október 25.

Az alábbi versenyszabályzat kizárólag a Perkátai Párlatversenyre vonatkozik. A szervezők ezen szellemi termékét TILOS bármilyen -féle módon másolni, átemelni, önálló szabályzatként feltüntetni! A verseny szervezők hozzájárulása nélkül a szabályzat egyik pontja, alpontja sem használható fel jogi következmények nélkül!