III. Perkátai Párlatverseny

Perkátai Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ, 2019. március 16-17.

LEADÁSI HATÁRIDŐ

2019. március 11.

BÍRÁLAT

2019. március 16-17.

EREDMÉNYHIRDETÉS

2019. március 23.

Köszönet a támogatásért:

Perkátai Önkormányzat

Polgármester: Somogyi Balázs

Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ

Győry Kastély, Perkáta

Kisérleti Párlatműhely

est. 2010.

Etivera Hungary

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata

Polgármester: Cserna Gábor

Göldner Emil

Baja

Zina, a pálinkaangyal

palinka.online

Pálinkák és pálinkafőzési kellékek szakáruháza

Gyulai Pálinkamanufaktúra (Gyula)

Alexander pálinkaház (Szentes)

Rác János vállalkozó  (Perkáta)

Pesei Györgyné Divatház  (Perkáta)

Pavlicsek Csaba (Perkáta)

Optimavill Hungary Kft. (Perkáta)

Lippai testvérek pálinkaműhely (Budapest)

Horváth Árpád Vállalkozó (Perkáta)

Czeglédi Ferenc
REÁL ABC  (Perkáta)

Ari András (Balatonalmádi)

Balogh Zsolt Roland

Legenda sörfőzde (Budapest)

László Norbert Vállalkozó  (Perkáta)

Vadász Ildikó Stüszi ABC  (Perkáta)

Agro-Shop Bt (Balatonalmádi)

Kovács Ferenc (Perkáta)

Lunczer Pálinkaház (Kosd)

Oláh István Vállalkozó  (Perkáta)

Gubicza Tamás Peru Pékség  (Perkáta)

Fülöp Zsolt Vállalkozó  (Perkáta)

Hornyák Ottó
Hornyák Párlatműhely

Pálinkák és Párlatok
online pálinkázó

www.palinka.shop

www.ginchilla.shop
(hamarosan)

Emlékeztető a III. Perkátai Párlatversenyről

A verseny célja

A versenyen résztvevő pálinkák / párlatok megmérettetése

A magán és bérfőzött párlat, gyümölcspárlat, mint Hungaricum népszerűsítése határon innen és határon túl

A párlatfogyasztás kultúrájának fejlesztése, népszerűsítése

A minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek, oktató / ismeretterjesztő közlésén keresztül

A minőségi pálinkafogyasztás megismertetése, gasztronómiai élményként történő bemutatása

A minőségi párlatot főzető és magánfőző mesterek munkájának elismerése

Előadások, prezentációk tartása neves szakemberekkel, amely során új ismeretekre tehetnek szert a résztvevők

„párlat kommunikáció”

A közös nyelv megteremtése egy hiteles, korrekt , objektív szakmai versenyen keresztül

Nevezési határidő:

  1. március 11. (hétfő)

Versenytételek személyes leadása

Hétfőtől – péntekig 8:00-12:00-ig,
2431 Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. szám alatt

Szombat 8:00-20:00-ig, vasárnap 8:00-16:00-ig
2431 Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. szám alatt

Versenytételek leadása postai úton

Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ
2431 Perkáta, Dózsa György út 15/A
„III. Perkátai Párlatverseny” megnevezéssel

Nevezési határidő, leadási lehetőségek

Nevezési feltételek

Fajtánként minimum

350 ml

500 Forint / fajta nevezési díj

Fajtánként minimum 350 ml párlat

Fajtánként 500 Ft nevezési díj

Kötelező csatolni párlat adójegyet , továbbá a párlatfőző készülék bejelentési dokumentumait, bérfőzetők esetén pedig a bérfőzési igazolást

Ezen iratok nélkül nem áll módunkban elfogadni a nevezést!

A gördülékenyebb adatfeldolgozáshoz és a későbbi értékelő lapok közléséhez fel kell tüntetni a nevező email címét a nevezési lapon

Nevezési lap beküldése: etelszobrasz@gmail.com

Bővebb információ: PAVLICSEK CSABA +36303935746

Ismerje meg a párlatversenyek TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSÁT

Tisztaság:

5 pont: nem optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság, ágyas termékeknél azonban figyelembe vesszük a szín, tükrösség, tisztaság minőségét. A gyümölcs megválasztása, illetve az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálja a zsűri illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.

Gyümölcskarakter:

5 pont: illat és íz alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát és ízét érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.

Szájérzet:

5 pont: itt vizsgálják a szájban érezhető érzeteket, állományokat, textúrát. Itt nézik azonban a keserűség, mint érzet megjelenését is, továbbá a tapadósságot, olajosságot, szárazságot, vékonyságot, szájpadlásra tapadás érzetet (kén) stb.
Minél bántóbb a szájérzet, annál kevesebb pont jár.

Harmónia:

5 pont: itt a termékről alkotott összbenyomásokat, az íz, illat harmóniáját, lecsengését értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

A bírálati módszer

Ünnepélyes eredményhirdetés: 2019. március 23.

Az eredményhirdetésen és a szakmai programokon történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Részletes szakmai programot később az online felületen tudják elérni.

Zsűrizés

A zsűrizés dátuma: 2019. március 16-17.

A zsűrizés helyszíne: Győry-kastély, 2431 Perkáta, Dózsa György u. 15/A

A zsűrizés a klasszikus 4x5 pontos nemzetközi bírálati rendszer szerint, leíró módszerrel történik

Az értékelés laptopon történik. A versenyzők fájlokból kinyomtatva kapják meg az értékelő lapokat.

  1. Az értékelő lapokon fel kell tüntetni a versenyasztal illetve a versenytétel nevezési számát
  2. A gyors zsűri külön értékeli a mintákat, amelyekről írásos vélemény nem születik, célja kizárólag az előminősítés
  3. Minden mintát minimum 4 ember értékel
  4. A leíró zsűri két részből áll: döntnök és tag
  5. A zsűritagoknak kötelező részletesen jellemezni az adott tételt, tanító/oktató célzatú bírálatokat adni
  6. A zsűritagoknak törekedni kell a korrekt és objektív bírálatra. Amely zsűritag nem eszerint cselekszik, továbbá nem megfelelő magatartást tanúsít, kizárható a feladatkörből

Almatermésűek

Alma, körte, vilmoskörte, birs, birsalma, birskörte

Bogyósok

Szamóca, földieper és faeper (morus), málna, szeder, ribiszke, köszméte (egres, büszke), nemes bodza

Csonthéjasok és vadcsonthéjasok

Cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva illetve vadcseresznye, vadmeggy (kései meggy, erdei meggy), vadőszibarack, vadszilva (mirabolán), sajmeggy

Szőlő- és szőlő eredetű termékek

Szőlő, szőlő törköly, seprőpárlat, borpárlat

Egyéb gyümölcsök

Narancs, banán, grapefruit, mangó, kivi, ananász, füge, gránátalma, sütőtök, sárgarépa, paszternák, uborka, cékla, zeller, paradicsom, maláta, kenyér,  naspolya, citrusok, sárgadinnye, görögdinnye, díszalma, fagyal, egyéb termékek

Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők

Áfonya, kökény, som, berkenyék, galagonya, csipkebogyó, vadbodza, homoktövis, tűztövis, erdei szamóca, vadmálna, vadszeder, vadalma, vadkörte, vackor,  vadbirs, borzag (gyalogbodza), boróka

Vegyes párlatok

Együtt cefrézett vagy házasított kész termékek. Javasolt feltüntetni, pontosan milyen gyümölcsökből készültek a vegyes termékek.

Érlelt és ágyas párlatok

Fahordóban érlelt párlat- gyümölcságyon érlelt ágyas párlat- 5 évnél idősebb érlelt párlatok, vagy vegyesen ágyas-érlelt termékek.

Az ÉV GYÜMÖLCSE kategória:
direkt termő kékszőlők

2019-től minden évben meghirdetünk egy úgynevezett Év gyümölcse párlat kategóriát. Célja az adott kiválasztott gyümölcs fajtaismerete, népszerűsítése, termesztési, cefrézési, lepárlási metódusok megismerése. További célja a kategóriának, hogy nehéz kategória legyen, így is emelve a párlat érdemeit, a főzőmester professzionalitását.

Ebben az évben a direkt termő kékszőlők versenykategóriáját hírdetjük meg.

Ebbe a kategóriába minimum 500 milllitert szükséges nevezni.

A nevezési lapon fontos feltüntetni az alábbi adatokat: A szőlőfajta elnevezése/népies neve, szőlőfajta termőterülete, illetve Cuvée esetén a párlatot alkotó szőlőfajták neveit

Versenykategóriák

Díjak és nagydíjak

Odaítélhető díjak

  • Arany oklevél
  • Ezüst oklevél
  • Bronz oklevél

Odaítélhető nagydíjak

  • Az aranyérmes termékek közül kerülnek ki a fajtánkénti “Champion” (nagy arany) díjak.
  • “Fejér megye legjobb pálinkája” díj
  • “Legjobb bérfőzető” díja
  • “Legjobb magánfőző” díja
  • “Verseny legjobb párlata” díj
  • “Verseny közönségdíjas párlata” díj
  • “Verseny legjobb perkátai párlata” díj
  • “Verseny legjobb direkt termő kékszőlő párlata” díj

Különdíjak

Tisztelt versenyző, tisztelt párlatkészítő!
Nagy örömömre szolgál, hogy érdeklődik az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Perkátai Párlatverseny iránt.

Sikeres versenyzést kívánok!

Pavlicsek Csaba, versenyigazgató

III. Perkátai Párlatverseny

Ünnepélyes eredményhirdetés

2019. március 23. (szombat) 14:30-20:00

Minden versenyzőnket szeretnénk megtisztelni az eredményhirdetés lehetőségével és élményével, azonban, a tűz és balesetvédelmi előírásokat és intézményünk házirendjét figyelembe véve maximum 80 férőhellyel tudunk szolgálni. Ezért a verseny eredményhirdetése előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációnál a nevet (illetve adott esetben a “+ 1 fő kísérő” megjegyzést) szükséges feltüntetni.

A regisztrációt 2019.03.18-20-a 20:00 óráig az etelszobrasz@gmail.com email címen tudjuk fogadni. A határidő lejártát követően nem áll módunkban fogadni a jeletkezéseket.

Az érkezéskor a regisztrációs pultnál vehetőek át a belépésre jogosító karszalagok.

Az eredményhirdetés helyszíne

Győry-kastély, 2431 Perkáta, Dózsa György u. 15/A.

A rendezvény helyszíne műemlék, kérjük az ott található kiállított tárgyakra, berendezésekre, egyéb tárgyakra, szociális helyiségekre maximálisan vigyázni

Az eredményhirdetés programja

14:30-14:55: Vendégek érkezése, regisztráció és karszalag átvétel (ez idő előtt nem tudunk vendégeket fogadni az épp akkor zajló társadalmi zsűrizés miatt)

15:00-16:30: Szakmai előadások

  • “A magánfőzés jövedéki szabályrendszere, lehetőségei, feladatai.” Előadó: Mihalik István, alezredes, jövedéki főosztályvezető, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága<br>
  • “A Pálinkakiválóságok program és könyv bemutatása.” Előadó: Szőllősi Edit, pálinkamester szakmérnök, gazdasági agrármérnök, pálinkabíráló, egyetemi oktató, a pálinkaturizmus kialakításának és a pálinka népszerűsítésének szakértője
  • “A professzionális érlelés technológiája.” Előadó: Csendes Zsolt, vidékfejlesztési agrármérnök, pálinkamester, szőlész-borász szakmérnök, Henriette Brandy párlatmestere
  • “Lehet e mégjobb a pálinka? ß-glükozidáz enzim létjogosultságának vizsgálata a pálinkakészítés folyamatában” Előadó: Karajz Ottó, pálinkamester, Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar Sör és Szeszipari Tanszék
  • “Pálinkakészítési technológiák magániskola ismertető előadása” Előadó: Pavlicsek Csaba, Pavlinkum – Kísérleti párlat manufaktúra EST.2010 alapítója

17:00-18:00: Ünnepélyes eredményhirdetés

18:10-19:55 (illetve a készlet erejéig): Pálinkakóstoló

20:00: a rendezvény zárása

Kérjük a megadott időpontokat a szűkre szabott időkeret miatt minden esetben tiszteletben tartani!

Szállásban sajnos nem tudunk segíteni, a facebook eseménynél megosztott szálláshelyek közül tudnak válogatni.