Tisztelt nevezők!
Az eredményhírdetés programja a következő:
2020.04.18. Szombat
Társadalmi zsűri: 14:00-15:00
Ez idő alatt nincs lehetőség a kastélyba belépni, kérem ezt vegyék figyelembe!
Regisztráció: 16:00-tól
17:00-tól Szakmai kerekasztal beszélgetés a magánfőzés jelenéről és jövőjéről, törvényi
szabályozásáról, lehetőségeiről, a KN-kódok törvényi értelmezéséről.
18:00-tól : A Pavlinkum profilanalítikai és párlattechnológiai képzés végzett hallgatóinak ünnepélyes díszoklevél átadója
18:20-tól Eredményhírdetés
Beszédet mond:
Somogyi Balázs Perkáta nagyközség polgármestere
Dr. Lakos László Perkáta nagyközség jegyzője
Fabulya Attila a verseny zsűri elnöke
Pavlicsek Csaba a versenyigazgatója
Társadalmi kóstoló: 19:20-tól.
A zsűrizés után kihírdetjük a facebook oldalunkon, illetve a www.pavlinkum.hu oldalon az eredményes versenyzők listáját.
Ők elsőbbséget élveznek a kastély korlátozott férőhelyszáma miatt. Azonban FONTOS, hogy az etelszobrasz@gmail.com címen írásban regisztráljanak elsőként. Minden érmet/érmeket nyert versenyző +1 főt tud magával hozni.
Köszönöm a megértést
Negyedik Perkátai Párlatverseny
Versenyszabályzat
Tisztelt versenyző párlatkészítő!
Nagy örömünkre szolgál, hogy immáron negyedik alkalommal rendezhetjük meg az orszag egyik legnagyobb palinkaversenyét, a Perkátai Párlatversenyt. Köszönjük az eddigi belénk, és a versenybe fektetett bizalmat, a múltbéli és idei nevezéseket, önök nélkül a verseny ilyesfajta sikeressége nem valósulhatott volna meg.
A verseny kiírója: Perkáta Nagyközség Önkormányzata
Az alábbi versenyszabályzat az következő fejezetek alapján épül fel:
-
Bírálati szabályzat
I.1. 100 pontos rendszer felépítése
I.2. Odaítélhető nagydíjak
I.II.1. Pontszámítás az odaítélhető nagydíjak tekintetében
-
Nevezési feltételek
II.1. Magánfőzőkre vonatkozó szabályok
II.2. Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok
II.3.Tételek leadása
-
Versenykategóriák
I. Bírálati szabályzat
Az alap bírálat a nemzetközileg is elfogadott 4*5 pontos rendszerben történik, a klasszikus ponthatárok szerint:
-
1-13 Nem érmes
-
14-15 Bronz érem
-
16-17 Ezüst érem
-
18-20 Arany érem minősítéseket nyerhet el a termék
A champion díj a versenyen nem szűnik meg, csak átalakul.
Idéntől nemcsak új elnevezést, hanem szakmai precizitásával, korrektségével, mégnagyobb presztízst kap, amely úgynevezett Platina díj lesz, amelyre az alábbi szabályok vonatkoznak:
-
A kategóriánkénti aranyérmes tételeket mindegyik zsűri egyenként újra bírálja egy új 100 pontos módszer, bírálati rendszer szerint.
-
Így a készítő az aranyérmes tételéről, maximális részletességgel alátámasztott elemzést kap kézhez.
I.1. 100 pontos rendszer felépítése
-
ILLAT AROMATIKA EGYEDISÉGE, AROMAKÉPE, AROMAPROFILJA
(MAX. 20 PONT)
-
ILLAT AROMATIKA INTENZÍTÁSA, TARTÓSSÁGA, KÜLÖNLEGESSÉGE
(MAX. 20 PONT)
-
ÍZKARAKTER EGYEDISÉGE ÉS TISZTASÁGA, AROMAKÉPE, AROMAPROFILJA
(MAX. 20 PONT)
-
ÍZ AROMATIKA INTENZÍTÁSA, EGYEDISÉGE, TARTÓSSÁGA, KÜLÖNLEGESSÉGE
(MAX. 20 PONT)
-
HARMÓNIA-LECSENGÉS-ÉLMÉNY ÉRZET (20 PONT)
-
A fő pontok számos alpontot foglalnak magukba, amelyek fiziológiai és módszertani megértését, elsajátítását, fejlesztését Pavlicsek Csaba által vezetett Profilanalítikai és párlattechnológiai képzésen, tréningeken, továbbképzéseken sajátított el a felkért zsűri.
-
A szerepe ennek a módszernek a bevezetésének az, hogy jogosabb, korrektebb, hitelesebb képet adjunk és kapjon a készítő a termékéről, érezhető legyen mindenki számára az az apró kis plusz amivel az adott termék jogosult a díj elnyerésére.
-
Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az aranyérmes termékek között olyan tételt talál a zsűri amely nem éri el az aranyérmes szintet, annak eredménye visszavonható, újbóli zsűrizésre kerül az arra delegált csúcszsűri által.
-
A platina díj pontozása során a 98 pont feletti termékek a csúcs termékek, ezek kaphatják meg a díjat. Amely kategóriában nem születik ilyen magas pontszám, ott nem kerül a díj kiosztásra.
Ezen szabályok értelmében (mintaszámtól függetlenül) a zsűrizés két hétvégét fog igénybe venni, ezzel is elősegítve azt, hogy korrekt értékelés történjen.
A zsűritagok folyamatosan képzett bírálókból (Pl.:Quintessence pálinka és párlatverseny, Pálinkakiválóságok verseny zsűritagok stb.) továbbá gyakorlott, folyamatosan szakmájukban dolgozó pálinkakészítő szakemberekből, párlat szakértőkből épül fel.
A versenyen végig jegyzőkönyv készül, a nagydíjak választása közjegyző jelenlétében történik!
I.2. Odaítélhető nagydíjak
-
Legjobb magánfőző
-
Legjobb magánfőzött párlat
-
Legjobb perkátai párlat
-
Legjobb bérfőzető
-
Legjobb bérfőzetett párlat
-
Az ÉV GYÜMÖLCSE kategória legjobb párlata
-
A verseny ABSZOLÚT GYŐZTESE
-
PLATINA díjak
-
Közönségdíj
I.2.1. Pontszámítás az odaítélhető nagydíjak tekintetében
-
Platinadíj: 20 pont
-
Aranyérmes tétel: 10 pont
-
Ezüst érmes tétel: 8 pont
-
Bronz érmes tétel: 5 pont
A számítások során az első 10 legjobb helyezést vesszük alapul. Éremegyezőség / holtverseny során történik továbbszámítás.
A verseny eredményhirdetését, a zsűrizéstől számítva rá 2-3 hétre tartjuk.
Részleteket később a facebookon a hivatalos eseménynél és a honlapon közlünk.
II. Nevezési feltételek
Nevezési díj: 500 Ft / minta
Nevezési mennyiség:0,35 l
Nevezési darabszám: a párlatadójegyeknek megfelelően, külön nincs mennyiségi STOP!
Az év gyümölcse kategória (ALMA) nevezési mennyisége: 0,5 l
Minta leadási határidő: 2020. február 24. (hétfő) 17:00
A leadási határidőn túl nem áll módunkban további nevezéseket elfogadni.
II.1. Magánfőzőkre vonatkozó szabályok
-
Egy nevező kizárólag a saját nevére kiállított adójeggyel nevezhet. A csatolmánynak tartalmaznia kell a NAVtól kapott adójegy kísérő lapot, ahol az adatokat és a darabszámot is tartalmazza.
-
Közösen cefrézést végzett, közösen elkészített tétel, más nevével, más adójegyével nem indítható el a versenyen.
-
Ha annyi fajta!!! tételt nevez az illető amely az adott évi párlatjegy mennyiségnek nem felel meg, köteles hozzá csatolni az előző években kiváltott adójegy igazolásokat is.
II.2. Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok
-
A származási igazoláson, bérfőzető lapon és a nevezési lapon feltüntetett tétel fajtának, alkoholfoknak azonosnak kell lenni.
-
Nem fogadható el más névvel, más alkoholfokkal illetve más fajtamegjelöléssel a nevezés.
-
A nevező köteles emailen elküldeni az (etelszobrasz@gmail.com) vagy a csomagba csatolni a párlat adójegy másolatát, a nevezési lapot aláírva, továbbá az igazoló dokumentumokat a magánfőzésről, bérfőzetésről.
Az a személy aki nem küldi meg ezeket a dokumentumokat a zsűrizés napjáig, a tételeit nem indítjuk a versenyben, azokat visszaadjuk, melyeket előre egyeztetve személyesen, a versenyirodában, Perkátán vehet át.
II.3.Tételek leadása
Kizárólag a 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. címre postázva vagy személyesen adhatók le a tételek, előzetes egyeztetés alapján a 30/3935746-os telefonszámon hétvégi napokon.
III. Versenykategóriák:
A törvények, a szakmai korrektség, hitelesség, továbbá a gyümölcspárlat, népszerűsítése érdekében az idei évtől kizárólag gyümölcspárlatot fogadunk csak el verseny tételként.
Versenytetelkent nem áll módunkban befogadni:
-
zöldségből készített terméket
-
citrusfélékből, déligyümölcsökből készített
-
virágból készített terméket
-
ágyas terméket
-
likőrt
-
gabona alapú terméket
-
módosított aromatikájú desztillátumot (pl.forralt bor párlat, fahéjas alma párlat, méz párlat, stb.)
I.Almatermésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok
-
Alma
-
Körte
-
Birsalma, birskörte
-
Vadbirs
-
Vadalma
-
Vadkörte
-
Díszalma
-
Naspolya
II. Csonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok
-
Szilva
-
Kajszibarack
-
Őszibarack
-
Meggy
-
Cseresznye
III. Vadcsonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok
-
Kökény
-
Som
-
Vadszilva (sárga, kék, vörös)
-
Erdei meggy (kései meggy)
-
Sajmeggy
-
Vadmeggy
-
Vadcseresznye
-
Vadőszibarack
- Galagonya
IV. Szőlő és borászati termékekből készített gyümölcspárlatok
-
Illatos fehér szőlő
-
Fehér szőlő
-
Vörös borszőlő
-
Direkttermő kékszőlő
-
Törköly
-
Seprő
-
Borpárlat
-
Vadszőlő stb.
V. Vadon illetve nem vadon termő bogyós termésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok
-
Málna
-
Szamóca
-
Szeder
-
Erdei szeder
-
Vadmálna
-
Földieper
-
Ribizli (fekete, fehér, piros)
-
Áfonya
-
Egres
-
Berkenyefélék
-
Tövis félék
-
Bodza (vad, nemes)
-
Borzag (gyalogbodza)
-
Fanyarka
-
Faeper (fehér, fekete) stb.
VI. Vegyes gyümölcspárlatok
-
Olyan termékek amelyek az alábbi eljárásokkal készülhettek:
1. Együtt cefrézés
2. Házasítás
VII. Érlelt termékek
-
Kizárólag fahordóban érlelt termékek
VIII. 2020 év gyümölcse kategória
-
ALMA
A verseny idén sok újdonságot, lehetőséget tartalmaz, továbblképzések, nyeremények, programok (nemcsak szakmai) tekintetében, erről folyamatos tájékoztatást nyújtunk márciustól.
Köszönjük, hogy minket választott!
Sikeres versenyzést kívánva, pálinkabaráti üdvözlettel:
Pavlicsek Csaba
Versenyigazgató
Perkáta, 2019. Október 25.
Az alábbi versenyszabályzat kizárólag a Perkátai Párlatversenyre vonatkozik. A szervezők ezen szellemi termékét TILOS bármilyen -féle módon másolni, átemelni, önálló szabályzatként feltüntetni! A verseny szervezők hozzájárulása nélkül a szabályzat egyik pontja, alpontja sem használható fel jogi következmények nélkül!