STÍLUS - SZAKMA - PÁLINKA

Regionális pálinkaversenyek Perkátán.

V. Perkátai Párlatverseny 2020.

VERSENYSZABÁLYZAT V. PERKÁTAI PÁLINKA ÉS PÁRLATVERSENY

Nevezési lap elérhető fénykép formátumban (jobb klikk, majd kép mentése), a hivatalos facebook eseménynél, a pálinka és párlatkészítők fóruma csoportban, továbbá kérésre emailben küldünk!

Tisztelt pálinka és párlatkészítő!

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén ismét megrendezhetjük versenyünket, és olvassa versenykiírásunkat.

A Perkátai Párlatverseny megalakítása óta egyedi elképzelésekre támaszkodott, más hazai versenyektől egyediségében és speciális szakmai megoldásaiban igyekszik a pálinka és párlatkészítők minőségi munkáját támogatni.

A verseny célja a párlatok/pálinkák szakmai bírálata, annak érdekében, hogy valamennyi előállító visszajelzést kapjon az általa készített párlat érzékszervi tulajdonságairól. Ezen túl, a kulturált készítés és fogyasztás elősegítése, az otthon készített párlatok minőségének javításának támogatás, a tradíciók megőrzése mellet azon előállítói és fogyasztói szemlélet kialakítása, melynek fókuszában a magasabb minőségű élelmiszerek előállítása áll. Minden évben hallgatunk a nevezők igényeire és igyekszünk az trendeket is követni szabályzatunkkal és a verseny lebonyolításával.

A versenykategóriákban módosítottunk, így az elnyerhető díjak száma növekedett ezzel is megerősítve célját, szakmaiságát, emelve értékét az általunk életre hívott eseménynek.

 • A nevezők kedvük szerint válogathatnak a megmérettetések között, az elkészített pálinkák/párlatok minősítésére.
 • A verseny szakít, az eddigi hagyományokkal, és minden tekintetben szeretne megújulni.

Amitől kategorikusan elhatárolódunk:

 1. „Körbe díjazás, osztogatás”
 2. A Scientia Egyesület tagjai nem indulhatnak a versenyen, ezáltal is elkerülve a részrehajlás gyanúját.
 3. Szakmaiatlan, egysoros, helyesírási hibákkal megspékelt bírálatok, tiltott termékek befogadása-nevezése-értékelése
 4. Etikátlan, korrupt viselkedési formák a verseny szervezésében, tiltott tételbefogadás majd díjazás stb.

A verseny szervezői fenntartják maguknak a jogot, hogy amennyiben a pálinka/párlat versenyek törvényi szabályozásával kapcsolatban időközben új jogszabályok, rendeletek jelennek meg, illetve az e-terület felügyelő illetékes hatóságok (NAV, Pénzügyminisztérium, Agrárminisztérium) a verseny meghirdetését követően kiadott állásfoglalásai alapján a kiírt és közzétett versenyszabályzaton módosítsanak, melyet a www.pavlinkum.hu, illetve a facebookon a hivatalos eseménynél  (V.Perkátai Jubileumi Párlatverseny) tesznek közzé.

A verseny kiírója: Perkátai Nagyközség Önkormányzata
A verseny főtámogatója: Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület

A Verseny célja:

 • A minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a fogyasztókkal;
 • Széleskörű fogyasztói szemléletformálás;
 • A Versenyen induló termelőknek elismerés nyújtása; visszajelzés a termékekről.
 • Egyedi, korrekt, komplex szakmai alapokon nyugvó érzékszervi bírálat
 • Korrekt, hiteles, objektív visszajelzés a versenyzőknek, minden egyes tételre
 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

Nevező: A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény szerinti magánfőző, bérfőzető, vagy pálinkát és/vagy törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes, akinek a tételei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény pálinkára és/vagy a törkölypálinkára vonatkozó előírásainak is.

Gyümölcs: A Pálinka törvénnyel összhangban gyümölcsnek tekintjük azokat a terméseket (valódi vagy álterméseket), amelyek Magyarországon, szabadföldön termett vagy termesztett, több évig élő, fás szárú (fák, cserjék) vagy évelő gyöktörzsű növények termései (valódi vagy áltermései), melyek botanikai értelemben vett termése (valódi vagy áltermés) frissen vagy feldolgozva fogyasztható.

Gyümölcspárlat: Egyfajú gyümölcsből készült párlat (pl.: különféle almák felhasználásával készített almapárlat, vagy, többféle szilva felhasználásával készített szilvapárlat stb.).

Vegyes gyümölcspárlat: A különböző gyümölcsök keverésével előállított párlat, (pl.: alma + körte vagy birs +alma, vagy málna+ cseresznye stb.) ez történhet késztermék házasításával illetve cefre házsítással történő lepárlással.

Kizárt tételek: A fentiek figyelembevételével az ágyas, mézes, citrus-, zöldség-, gabona- alapú, utólagosan édesített vagy likőr tételekkel magánfőzőktől és bérfőzetőktől nevezést nem áll módunkban elfogadni, azok automatikusan kizárásra kerülnek!

Hatósági eljárás: Amennyiben erjesztés és/vagy lepárláskor hozzáadott mesterséges, szintetikus aromát észlelünk, laborvizsgálatra küldjük a mintát. A vizsgálat díját (pozitív eredmény esetén) a nevező köteles megfizetni, továbbá elfogadja, hogy intézkedhetünk, az illetékes hatóságok felé a jogszabályoktól való eltérés jelentésére.

 1. NEVEZÉS
  Nevezés módja, feltételei

A Nevező

 • a hiánytalanul kitölti a nevezési lapot a szükséges igazolásokkal,
 • a termék palackján jelöli a kötelező nevezési adatokat,
 • befizeti a nevezési díjat,

és a termékeket és a nevezési lapot is eljuttatja a nevezés helyszínére (személyesen vagy postai úton, vagy emailben az etelszobrasz@gmail.com címre.)

Az a nevező aki nem küldi meg az előírt dokumentumokat a zsűrizés napjáig, a tételeket kizárjuk, azokat minősítés nélkül visszaadjuk egy előre egyeztetett módon.

 • Nevezett tételek jelölése

A magánfőzőtt és bérfőzetett tételek palackján kérjük KÖNNYEN ELTÁVOLÍTHATÓ cimkén (legegyszerűbb a nyakra akasztott címke) feltüntetni a készítő nevét, párlat fajtáját, évjáratát és alkoholfokát.

 • Nevezési mennyiség és mintaszám
 • Nevezési mennyiség: termékenként minimum 0,35 l
 • Nevezési mintaszám/darabszám: nincs maximum nevezhető mintaszám (de a törvényi előírások szerint maximum előállítható mennyiségi korlát betartásával).
 • Az egyes különleges kategóriáknál a nevezhető minimum/maximum mennyiséget külön jelöljük!

 

Nevezési kategóriák és nevezési díj mértéke

A nevezési díj egységesen – magán, bér és kereskedelmi főzdék – 2500 ft/ 0,35 l minta

Nevezési díj megfizetésének módja

 • A Nevezési díj befizetése feljogosítja a nevezőt a versenyben való részvételre és az eredményhirdetésen való részvételre. (Járványügyi szabályok keretei között.)
 • Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve a postai csomagban borítékban. Aki postázza tüntesse fel a „postán maradó” feliratot.
 • A nevezési csomagban csatolni kell a párlatokat igazoló dokumentumokat (párlat adójegy, származási igazolás stb. )
 • A címzésnél tüntessék fel a 5. Perkátai Párlatverseny nevet.
 • A nevezési lapon a címet is tüntessék fel
 • A nevezési díjat a csomagban kérjük elhelyezni vagy személyesen történő fizetéssel.
 • Számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a nevezésről a szervező, melyet a bírálati csomagban fog készhez kapni a nevező.

 

Postacímek:

 • Pavlicsek Csaba – 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u. 56.
 • Mladonicki István – 2721, Pilis, Állomás u. 10.
 • Göldner Emil – 6500, Baja, Előd u. 9.
 • Popucza Péter – 2360, Gyál, Pesti u. 100.

Személyes leadás (telefonos egyeztetéssel):

 • Pavlicsek Csaba – 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u.56. Szombatonként 10:00-14:00 között tel.: 0036303935746
 • Mladonicki István – 2721, Pilis, Állomás u. 10. : 0036204884726
 • Göldner Emil – 6500, Baja, Előd u. 9. tel.: 0036703245723
 • Popucza Péter – 2360, Gyál, Pesti u. 100. tel.: 0036709482782
 1. NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK
 • Klasszikus kategória:
 1. sz. pontban felsorolt gyümölcskategóriákban tetszőleges mennyiségű gyümölcspárlat nevezhető.
 • „Év gyümölcse”
 1. év kategóriában kiválasztott gyümölcs a MEGGY

Nevezhető: bármilyen fajtatípusú (nem házasított!) meggypárlat
*kivétel: zselnice meggy, kései meggy, sajmeggy, vadmeggy.

Egy nevező maximum 3 terméket nevezhet ebben a kategóriában. A nevezési lapon kell jelölni azt a terméket, amit ebben a kategóriában kíván indítani.

Amennyiben egy nevező 3terméknél több meggypárlatot szeretne indítani a versenyen természetesen lehetséges, azonban ebben a kategóriában csak az általa megjelölt 3 vesz részt.

Kategória célja: felhívni a figyelmet egy közkedvelt gyümölcsre és megtalálni az abból készült kiemelkedő termékeket érzékszervi igazolás biztosításával.

 • „Jubileumi nagydíj”

Nevezhető

Ebben a kategóriában maximum 4 termék nevezhető az alábbi gyümölcskategóriákban:

– Sárgamuskotály szőlőből vagy Sárgamuskotály törkölyéből készített párlat,

– Starking almából készített párlat

– Izabella szőlőből készített párlat

– Szilvából készített párlat (kivéve: C. Lepotica, C.Radna, Stanley).

Kategória célja: felhívni a figyelmet a legnagyobb mennyiségben előállított és közkedvelt gyümölcsfajtákra, a termelőknek visszajelzés a termék minőségéről érzékszervi igazolás biztosításával.

 • „Scientia Mixtio” azaz blendmester nagydíj

Nevezhető

Ebben a kategóriában maximum 3 termék nevezhető kizárólag olyanok, melyek az alábbi gyümölcsfajták közül legalább 2 féle házasításával készültek: Illatos (fehér vagy kék) szőlő, Alma, Fekete szeder, Cseresznye.

Egyéb gyümölcs is alkalmazható, de ezek közül kötelezően használni kell!

Kategória célja: A vegyes gyümölcspárlatok népszerűsítése, újra pozicionálása. A gyártás során alkalmazott kreativitást, a szakszerűséget, a pontos-precíz házasítás technológiát értékelik a bírálók.

 • A legjobb perkátai párlat

Nevezhető

Ebben a kategóriában maximum 5 termék nevezhető.

Kategória célja:  A helyi gyümölcsök és értékek megismerése és megismertetése, népszerűsítése, a perkátai gyümölcsök terroir jellegének feltérképezése, aromaprofilozásának elkészítése.

 1. GYÜMÖLCSKATEGÓRIÁK

A törvények, a szakmai korrektség, hitelesség, továbbá a gyümölcspárlat, népszerűsítése érdekében kizárólag gyümölcspárlat nevezését fogadjuk el verseny tételként.

 1. Almatermésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

Alma, Körte, Birsalma/birskörte, Vadbirs, Vadalma, Vadkörte, Díszalma, Naspolya

2. Csonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

Cseresznye, Meggy, Szilva, Kajszibarack, Őszibarack, Nektarin

3.Vadcsonthéjas gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

Erdei meggy (kései meggy), Kökény, Som, Vadszilva (sárga, kék, vörös), Sajmeggy

Vadmeggy, Vadcseresznye, Vadőszibarack, Galagonya

4.Szőlő és borászati termékekből készített párlatok

Illatos fehér szőlő, Fehér szőlő, Vörös borszőlő, Direkt termő kékszőlő, Törköly, Seprő, Borpárlat, Vadszőlő stb.

5.Vadon illetve nem vadon termő bogyós termésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

Málna, Szamóca (Földieper), Szeder, Erdei szeder, Vadmálna, Ribizli (fekete, fehér, piros,vad), Áfonya, Egres, Berkenyefélék, Tövis félék, Bodza, Gyalogbodza, Fanyarka, Faeper (fehér, fekete) stb.

6.Vegyes gyümölcspárlatok

7.Érlelt termékek

Kizárólag fahordóban érlelt termékek. Gyümölcságyon érlelt termékeket nem fogadunk el.

5. BÍRÁLAT

 • Bírálati módszer

Valamennyi versenyre nevezett tétel részt vesz egy alapbírálaton és az egyes kategóriáknál jelölt módon profilanalízist is alkalmazunk.

 • Alapbírálat és rendszere:

20 pontos (4*5 pont) leíró bírálatban történik, a kapott pontszám alapján alakul ki az adott tétel bírálata (bronz, ezüst és arany érmes) éremkategóriákba sorolással.

A 20 pontos bírálat szempontrendszere: Tisztaság, Gyümölcskarakter, Szájérzet, Harmónia egyenként 1-től 5-ig pontozva.

Tisztaság: A párlat tisztasága, cefrekezelési, elválasztási, tárolási hibák feltárása. Gyümölcskarakter: A párlat megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának megfelelő illat és íz jelenlétének és intenzitásának értékelése.

Szájérzet: A szájban érezhető aromatika és annak, tartósságának vizsgálata.

Harmónia: A termékről alkotott összbenyomás az illat és az íz összhangjának értékelésben van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

 • Profilanalízis és rendszere:

Olyan érzékszervi bírálat mely részletes széles spektrumú bírálatot tesz lehetővé, 100 pontos skálával. A 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásának célja egyes nemzetközi gyakorlatok alkalmazása (nemzetközi bor- és párlatversenyek mintájára).

Szempontrendszere:

–           Illat aromatika egyedisége, aromaképe, aromaprofilja (1- 20 pont)

–           Illat aromatika intenzitása, tartóssága, különlegessége (1- 20 pont)

–           Ízkarakter egyedisége és tisztasága, aromaképe, aromaprofilja (1- 20 pont)

–           Íz aromatika intenzitása, egyedisége, tartóssága, különlegessége (1- 20 pont)

–           Harmónia-lecsengés-élmény érzet (1-20 pont)

 • Bírálók:

A zsűritagok olyan elfogulatlan, korrekt bírálatra képes személyek, akik párlat (elsősorban pálinka) érzékszervi minősítésre feljogosító végzettséggel rendelkező és gyakorlott szakemberek, továbbá párlat előállítási területen szakmájukban dolgozó pálinkakészítő mesterek, párlat szakértők.

A zsűritagok korábban részt vettek felkészítő tréningen és eredményesen szerepeltek, illetve/vagy a korábbi években bíráltak a versenyen.

A versenyszervező fenntartja magának a jogot, nemzetközi szaktekintélyű, megfelelő gyakorlattal rendelkező személyek meghívására.

(Végzettséget és/vagy gyakorlatot az alábbi helyeken szerezték: Szent István Egyetem Pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó képzés, PAVLINKUM- Profilanalítikai és Párlattechnológiai Akadémia, Quintessence Competition pálinka- és párlatértékelő tréning, Nemzeti Pálinkakiválóság Program, Brillante pálinka és párlatverseny, Országos pálinka és törkölypálinka verseny stb.)

 • A zsűrizés több hétvégén keresztül zajlik majd, ezzel is betartva új bírálati szabályainkat, tiszteletbe tartva a nevező termékét, hogy korrekt, elfogulatlan értékelést (nem fáradt érzékszervekkel történő zsűrizés ) kapjanak. Egy nap egy bíráló maximum 50 tételt értékelhet.
 • A bíráló bizottság tagjai nem vesznek részt a versenyben semmilyen kategóriában.
 • Minden mintát minimum 6 zsűritag értékel majd!
 • A profilanalítikai vizsgálatot és a kereskedelmi tételek minősítését kizárólag pálinkamester érzékszervi bírálói képesítéssel és gyakorlattal rendelkező bírálók végzik.

Bírálók feladatai:

 • A párlatokat érzékszervileg vizsgálja, a bírálat során konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
 • Elvégzik az alap és profilanalitikai minősítést és valamennyi kategóriában nevezett tételek alapján, kiválasztják a kategória győztes párlatokat, a meghirdetett díjak nyerteseit.
 • A nevezett párlatok eredményeinek rögzítése papír alapon és/vagy elektronikusan történő rögzítése.

A bírálatról általában:

 1. A bírálatban résztvevő személyek maximum 50 db tételt bírálhatnak le egy alkalommal, elkerülve a félrebírálat lehetőségét.
 2. Az 50 tétel random módon lesz előre összeállítva, nem egyfajta kategóriát bírálunk végig.
 3. Vitás kérdésekben, egyet nem értésben – a csúcszsűri dönt, bírál.
 4. A bírálatban résztvevő személyzet nem vehet részt, az alkalmankénti bírálat mennyiségét, fajtáját, a versenyigazgató és egy kijelölt személy – bírálatban nem vehet részt – jelöli ki, készíti elő.
 5. A nagydíjak kiválasztásánál, minimum 4 fő bíráló, egybehangzó ítélete szükséges.

Egyet nem értés esetén, nincs platina vagy nagydíj kiosztás!

6. Díjazás, Pontszámítás

 • Odaítélhető érmek és díjak
 • Alapbírálat ponthatárok

– Arany érmes: 18 – 20 pont

– Ezüstérmes: 16 – 17 pont

– Bronzérmes: 14 – 15 pont

– Nem érmes 0 -13 pont

 • Platina díj (kategória győztes):

Az aranyérmes tételek vesznek részt az adott kategória legjobbjának kiválasztásán. A profilanalítikai módszerrel végzett minősítés során legalább minimum 96 pontot megszerzett párlat kaphatja meg a Platina díjat, mint az adott gyümölcskategória legmagasabb minősítési díját.

 • „Év gyümölcse”

A nevezők által nevezéskor megadott párlataik közül az aranyérmes tételek vesznek részt az év gyümölcs díjas termék kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül kerül kiválasztásra e kategória győztese.

 • „Jubileumi nagydíj”

Az aranyérmes tételek vesznek részt a Jubileumi nagydíjas termék kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül a legmagasabb pontszámot elnyert termék kapja meg a legjobb

–           Sárgamuskotály szőlőből vagy Sárgamuskotály törkölyéből készített párlat,

–           Starking Almából készített párlat

–           Szilvából készített párlat

címet.

 • „Scientia Mixtio” azaz blendmester nagydíj

Az aranyérmes tételek vesznek részt a Scientia Mixtio díj termék kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül a legmagasabb pontszámot elnyert termék kapja a címet.

 • A verseny legjobb perkátai párlata (min. 20 termék esetén):

A nevezők által nevezéskor megadott párlataik közül az aranyérmes tételek vesznek részt az perkáta legjobb párlata kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül kerül kiválasztásra e kategória győztese.

Összesített díjak:

 • A verseny legjobb magánfőzője / bérfőzetője (min. 20 nevező esetén):

Azon nevezők közül kerül kiválasztásra, akik a klasszikus párlatok (kötelező) kategória mellett legalább egy külön kategóriában is indult, akinek az elért eredményei alapján a legmagasabbak a  pontszámai.

 • A verseny legjobb kereskedelmi főzdéje (min. 10 kereskedelmi nevező esetén):

Az a nevező kaphatja ezt a címet, akinek az elért eredményei alapján a legmagasabbak a  pontszámai.

 • A verseny abszolút győztese

Azon nevezők közül kerül kiválasztásra, akik a meghírdetett kategóriák közül min. 3-ban  indult és az elért eredményei alapján a legmagasabbak a pontszámai.

 • Pontszámítás

Egyes minősítési kategóriák és az utánuk járó pontszámok mértéke, az összesített eredmények számításához, miszerint minden…

–           Bronzérem 3 pont

–           Ezüstérem 5 pont

–           Aranyérem 8 pont

–           Platinadíj 10 pont

–           Év gyümölcse díj 15 pont

–           Jubleiumi nagydíj 15 pont

–           Scientia Mixtio nagydíj 15 pont

Az eredmények összesítésekor az első 10 legjobb eredményt vesszük figyelembe a pontszámításánál. Pontszám egyezőségnél a soron következő legmagasabb minősítést kapott tétel pontszámát vesszük figyelembe.

A versenyen jegyzőkönyv készül, a díjak választása közjegyző jelenlétében történik!

 1. Speciális szabályok

A versenyre a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény előírásai szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt nevezhetnek.

Kereskedelmi célú főzdék a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény szerinti párlatot, pálinkát és törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes, jövedéki engedélyes kereskedő, jövedéki kiskereskedő, akinek termékei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvényben megfogalmazott előírásainak.

Bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényben meghatározott párlatokkal lehet.

A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell!

Magánfőzőkre vonatkozó szabályok

Egy nevező kizárólag a saját nevére kiállított párlat adójeggyel, és / vagy származási igazolással nevezhet, melyet a nevezési laphoz csatolni kell.

A NAV-tól kapott adójegy kísérő lapot /származási igazolást amely az adatokat és a darabszámot is tartalmazza.

Más nevével és a párlat számazására vonatkozó más nevére kiadott igazolással (pl. közösen cefrézett, közösen elkészített tétel) a versenyen nem lehet nevezni.

Ha nevezett tételek összmennyisége adott évi párlatmennyiségnek maximumától felfelé eltér, a nevező köteles csatolni a nevezéshez az előző években kiváltott adójegy igazolásokat is.

 Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok

Egy nevező kizárólag a saját nevére bérfőzdében kiállított származási igazoláson, bérfőzető lapon feltüntetett tétel fajtának, alkoholfoknak megfelelő igazolással nevezhet, melyet a nevezési laphoz csatolni kell.

Nem fogadható el más névvel, más alkoholfokkal illetve más fajtamegjelöléssel a nevezés.

Kereskedelmi főzdékre vonatkozó szabályok

Nevező szeszfőzde /kereskedő számára előírt okmánnyal igazolja a pálinka eredetét. A kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a verseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO) és zárjeggyel igazolja. 

Külföldi nevezőre vonatkozó szabályok

Más Európai Unió tagállami szeszfőzdék, adóraktárak, tagállami kereskedők szabadforgalomba bocsátott párlattal nevezhetnek, amit egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének.

Harmadik ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a vámkezelésről kiállított okmány igazol.

A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül.

A tagállami magánszemélyek esetében a 92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, s az általa az ottani jogszabály szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez. Import esetében a mintaként történő vámkezelési okmánnyal biztosítható a nevezés származási igazolása.

8. Eredményhírdetés és gála:

Magyarország kormánya engedélyeztetése és a törvények alapján fogjuk az időpontot és a helyszínt, esetleges létszám mennyiségi korlátokat stb. közölni! Várhatóan 2021 augusztusában lesz a rendezvény!

Köszönjük nevezését és bizalmát!

Perkáta, 2021. 02. 15.

Pavlicsek Csaba versenyigazgató
Göldner Emil Társszervező
Fabulya Atttila Zsűri elnök
Szőllősi Edit Szakmai tanácsadó