Lezajlott a második perkátai pálinkaverseny zsűrizése

2018. március 17-én, szervezte meg Perkáta Nagyközség Önkormányzata Pavlicsek Csabával, négyszeres nemzet győztes pálinkamesterrel közösen a II. Perkátai Regionális Pálinkaversenyt. A rendezvényre a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ konferenciatermében került sor 10 órai kezdettel. Okleveles pálinkamesterekből, főzőmesterekből, államilag elismert szakképzett érzékszervi bírálókból állt a versenybírák sora, s a zsűri elnöke Fabulya Attila, Gyulai Pálinkamanufaktúra Szaktanácsadó, Pálinka sommelier volt. A zsűrizés kezdetekor Fabulya Attula elmondta, hogy nagy feladat áll mindenki előtt, hiszen a tavalyi 165 mintához képest az idén 580 beérkezett pálinkát kellett minősíteniük. A zsűrizés kilenc asztalnál zajlott. A zsűri tagok közül többen is nyilatkoztak a versennyel kapcsolatosan. Vértes Tibor, a verseny szakmai fővédnöke, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa és főzőmestere, aki a ’90-es évek közepe óta foglalkozik a pálinkafőzés mesterségével úgy gondolja, hogy egy pálinka, párlat akkor jó, hogyha technológiailag korrekt, illetve a gyümölcsnek a karakterisztikáját magában hordozza. A végén természetesen a harmónia is fontos, ahol a gyümölcs és az alkohol egy szép, elegáns ötvözetet ad.
A bírálat az ebéd szünetet követően 15 órakor folytatódott, az arany minősítést elnyert párlatok újból kóstolásával, mely során a kategóriák győztes pálinkáját választották ki.
A kategória győztes párlatok megválasztását követően Pavlicsek Csaba köszönetet mondott minden zsűri tagnak a profi munkájáért, majd átnyújtott számukra egy „hazai ízekből” összeállított ajándékcsomagot.
Fabulya Attila úgy véleményezte a versenyt, hogy megtisztelőnek és felemelőnek érzete, hogy a részese lehetett. Saját elmondása alapján Perkáta felkerült a magyar gasztrokultúra, a magyar pálinka történetének térképére a színvonalas és 580 mintával megszervezett verseny kapcsán.
A II. Perkátai Regionális Pálinkaverseny eredményhirdetésére 2018. március 24-én kerül sor, szintén a Győry-kastély épületében. Az esemény 16 órakor veszi kezdetét, és a pálinkafőzéssel kapcsolatos szakmai előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, továbbá pálinkakóstolón is részt vehetnek a délután során.

Horváth Dóri

A képek készítésében közreműködött: Karbacz Áron